Közvetlen Kapcsolat Istennel

belső fény és hang meditációval

Article Index

 

 

 

 

 

 

* Az 1. szabály megtartása szigorú vegán, tejtermék és tojás nélküli étrendet követel meg (a megtermékenyített, vagy a meg nem termékenyített tojás sem megengedett).

** Az 5. szabály megtartása magában foglalja mindenfajta méreg elkerülését, mint amilyen az alkohol, kábítószerek, cigaretta, szerencsejáték, pornográfia, a túlzottan erőszakos filmek vagy irodalmi alkotások.


 Az erőszakmentesség szabálya egy emlékeztető a számunkra, hogy amennyire csak tudjuk, próbáljuk meg mindig elkerülni azt, hogy kárt teszünk más élőlények életében. Vagyis szándékosan ne bántsuk őket, és a szívünkben se legyen erőszakos szándék.

A gyilkolás vágya és a véletlenül történt ölés két különböző dolog. A gyilkolás és a megölés más és más: Nem az ölés a rossz; az ölni akaró tudatunk az, ami rossz. Nekünk rossz, nem annak, akit megölnek. Ezért az erőszakmentesség szabályának betartása nektek jó, nem pedig bármely más lénynek. Mert ha elveszítünk egy fizikai testet, azt ismét vissza tudjuk szerezni; tehát azok sérülnek meg, akik ölnek, nem azok, akiket megölnek.

Az erőszakmentesség szabálya tehát tulajdonképpen emlékeztet minket arra, hogy szívünk mindig nagyon együttérző és szerető legyen. Nem akarunk szándékosan bántani dolgokat, hiszen a szándékunk az, ami öl. Megöli azokat a dolgokat, és minket is megöl, ez pedig nagyon rossz.

Részlet "Az erőszakmentesség lényege" c. cikkből
148. magazin, A bölcsesség gyöngyszemei
Ching Hai Legfelsőbb Mester beszéde
New York, USA - 1994. június 20.
(eredetileg angolul)

Kérdés: A kérdésem a vegetáriánus étel tisztaságával kapcsolatos. Azokra gondolok, akiknek gyógyszerre van szükségük, és esetleg olyasmit szednek be, ami állati terméket tartalmaz; pl. bizonyos dolgok, amik kagylóból készülnek, nagyon jó hatással vannak egy bizonyos betegségben szenvedő emberekre. Olyan dolgokra gondolok, amelyekben egészen csekély mennyiségű állati termék van. Tudod, hogy ez miért olyan káros?

Mester: Nem úgy van, az elméd az, ami fontos. Ha hajlamosak vagyunk rá, hogy csupán a test miatt bármit beszedjünk a spirituális, erkölcsi megértésünk rovására, akkor ezért persze fizetünk. Ha van más pótszer, akkor beszedhetjük azt, ha egyáltalán nincs, akkor csak vegyük be ezt. Akkor ez rendben van. Az elme a fontos; az eltökéltségünk, hogy bármit megteszünk a tisztaságunk megőrzése, és az erőszak elkerülése érdekében. Erről van szó. Nem arról, hogy beszedsz egy kis állati terméket, és a pokolra jutsz, vagy bármi ilyesmi. Csupán arról van szó, hogy hiányzik az eltökéltséged, akadályozod magad, gyengíted az akaraterődet. (Taps)

Az akaraterő nagyon fontos, akármilyen területen is akarunk előrehaladni, és ha lealacsonyítod magad azáltal, hogy bárminek beadod a derekad, feladod az emelkedett értékrendedet némi fizikai kényelemért cserébe, amikor másképp is tehetnél, akkor csak ártasz magadnak; ez az, amit károsnak nevezek. Nem büntet meg Isten, vagy jön az ördög és visz a pokolba, vagy bármi ilyesmi. Nektek kell tartanotok magatokat az értékrendetekhez; erről van szó.

K: Rengeteg gyógyszert árulnak apró kapszulákban, amelyek állati termékből, zselatinból készülnek. Ha erről az ember nem tud, akkor az rendben van-e?

M: Igen, ha nem tudsz róla. Ha tudsz róla, akkor a saját érdekedben ne szedd be azokat. Ez minden. Az állat már halott. Ha beszeded, attól nem hal meg még jobban. Csupán arról van szó, hogy ha teljesen uralni akarjuk önmagunkat, mint amikor ura vagy a helyzetednek. Te szabod meg, hogy mit eszel, azt eszel, amit akarsz, nem pedig azt, amit a körülmények rád kényszerítenek, és így őrzöd meg a saját erődet. Akkor semmi sem tud megingatni, hiszen akármilyen körülmények között azt teszed, amit te akarsz. Erről van szó.

De ha tegyük fel semmi sem helyettesítheti azt a gyógyszert, és szükséged van rá a fizikai test fenntartásához, miközben folytatod Isten felismerését, akkor szedd be. Ne légy fanatikus. Ez csak az akaraterőd miatt van, küzdened kellene azért, hogy azt megőrizd. (Taps) Amit meg kellene őriznünk, az a tudatszintünk, az értékrendünk; egyébként azt tehettek, amit csak akartok. Az előírások és a szabályok nem azért vannak, hogy betartsd őket. Tulajdonképpen azért vannak, hogy ráébredj, vajon megfelelsz-e annak a szintnek, vagy sem. Ha feladod és lesüllyedsz, az már káros, hiszen már lejjebb is engedted a szintedet. A főiskolán mindenkinek át kell mennie bizonyos vizsgákon, meg kell értenie bizonyos tantárgyakat. Ha lealacsonyítod magad, akkor megint gimnáziumi szinten leszel; meg sem kell kérdezned. Ha lanyhul az egyetemi szinted megtartására irányuló törekvésed, és gyengül a fejlődésed iránti igyekezeted, akkor csak visszafelé mész, vagy ott megállsz. Csak magadat károsítod.

Részlet "A határozottság mindennél jobb" c. cikkből
92. magazin, Válogatott kérdések és feleletek.
Ching Hai Legfelsőbb Mester beszéde
4 napos nemzetközi elvonulás - Sydney, Ausztrália - 1997. május 9.
(eredetileg angolul)

*****

K: Mester, elgondolkoztam. Mert ahogy mondtad, hogy ne öljünk érző lényeket, az magában foglalja a kártevőket, a bogarakat, a termeszeket és a szúnyogokat is?

M: Nos, meg kell tennünk azt, ami a környezetünk rendben tartásához szükséges. Viszont utána fizetnünk kell azért. Azonban ezek kis bogarak. Nem olyan nagyok, nem olyan nagy élet, és később meditálunk értük, és rendben lesznek. Nem maga az ölés ténye a fontos. A legfontosabb dolog az, hogy a szívedben véget érjen az erőszak. Érted, mire gondolok? Egyesek nem ölnek ténylegesen a puszta kezükkel, de a gondolataikkal igen. Ez még fontosabb, mint maga a tényleges ölés. Tehát a szívünkben lévő erőszakot próbáljuk meg lecsökkenteni, a más lények felé irányuló pusztító hajlamunkat. Ha azonban ezt a környezeti higiénia érdekében kell megtennünk, akkor meg kell tennünk. És imádkozunk értük a meditációnk során. De az a legjobb, ha ezt elkerüljük. Például a lakhelyünket nagyon tisztán tartjuk, hogy a hangyák és a többi bogár ne telepedjen meg. Ha pedig spray-vel körbe befújod, hogy elmenjenek, akkor nem halnak meg. Vannak rá bizonyos módok, hogy elkerüljük az ölést. Erre figyelnetek kell. Minél kevesebb az ölés, annál jobb - ez még az apró bogarakra is igaz! De néha túlságosan ártalmasak a gyerekekre és a kisbabákra, olyankor az anyának cselekednie kell. Hiszen végül is az emberi lények... az emberi élet értékesebb. Nem azért teszünk így, mert rosszak, vagy rosszindulatúak vagyunk. Csupán a helyzet hozza így.

Részlet az 50. magazinból, Válogatott kérdések és válaszok
Ching Hai Legfelsőbb Mester beszéde
Csoport meditáció Hawaii-ban, USA - 1994. szeptember 4.
(eredetileg angolul)

*****

K: Mester, amikor én vagyok a házigazda, és el kell vinnem néhány barátot ebédelni, vagy vacsorázni, csak vegetáriánus ételt rendeljek-e, hiszen én vagyok az egyetlen vegetáriánus?

M: Nem, nem. Csak rendeld azt, amit a vendégek akarnak enni. Nem erőltetjük rá másokra az életstílusunkat, és nem korlátozzuk őket a szabadságukban. Ők ezt választják. Jól van? Ha megkérdezed őket, hogy meg akarják-e kóstolni a vegetáriánus ételt, az is jó, ha abba beleegyeznek, ha örülnek annak. Csak mondd nekik néha, hogy próbálják meg, hogy vajon ízlik-e nekik. Ha nem, akkor ne tedd.

Részlet "A megvilágosodás felébreszti a pozitív erőt" c. cikkből
45. magazin, A Mester mondja.
Ching Hai Legfelsőbb Mester beszéde
Szingapúr - 1995. január 10.
(eredetileg angolul)

 

Légy hű önmagadhoz minden körülmények között.

102. magazin, Aforizmák
Ching Hai Legfelsőbb Mester beszéde
(eredetileg kínaiul)

 

A barátainkkal, rokonainkkal való mindennapos viszonyunkban, és bárkivel szemben, akivel csak összefutunk az utcán vagy az életünk során, a valódi érzéseinket és valódi rokonszenvünket kell kimutatnunk. Mindennek igaznak kell lennie, amit teszünk. Különben veszíteni fogunk, előbb vagy utóbb. Az emberek ott fognak hagyni minket, vagy nem fognak annyira kedvelni, ahogy azt elvárjuk. Vagy elveszítjük az érdeklődésüket, a szimpátiájukat, a bizalmukat, és talán teljesen el is veszítjük őket.

.....

Ez a szabályok megtartásának célja, hogy emlékezzünk rá, hol is vannak a határaink. Tudni fogjuk, hol álljunk meg. Tudni fogjuk, hogyan viselkedjünk, vagy legalábbis hogyan legyünk őszinték önmagunkkal. Ha önmagunkkal őszinték vagyunk, azt mások megérzik. Isten van bennük. Kívül talán becsaphatjuk őket azzal, hogy hazugságokat mondunk, vagy mindenféle valótlan bókokkal hízelgünk nekik azért, hogy valamit kiszedjünk belőlük. Belül azonban, a bennük lévő Isten tud erről. Vagyis nem tudjuk őket túl sokáig becsapni. Ezért kell mindig őszintének lennünk magunkkal szemben. E célból vannak a szabályok, hogy tisztábbak és igazabbak legyünk önmagunkhoz és másokhoz, és így sikeresek lehessünk az élet minden területén

.....

Nem arról van szó, hogy csak azért vagyunk ennyire hűek az igazsághoz, hogy ezzel másoknak hasznára legyünk: Elsősorban nekünk válik hasznunkra, hiszen bármit is adunk, azt visszakapjuk. Mások valódi belső Énjét viszont nem tudjuk becsapni; ez egy óriási sértés. Ezért kell őszintének lennünk, és nem szabad hazudnunk.

Részlet a "Legyünk igazak másokhoz és őszinték önmagunkhoz" c. cikkből
142. magazin, A bölcsesség gyöngyszemei
Ching Hai Legfelsőbb Mester beszéde
7-napos elvonulás a Hsihu Központban, Formosa - 1995. október 30.
(eredetileg angolul)

 

Kérdés: Mi számít lopásnak?

Mester: Ó, igen! És ti nem tudjátok? Ha engedély vagy előzetes megkérdezés nélkül elveszünk bámi olyat, ami nem tartozik hozzánk, az lopás. Esetleg az egy pohár, vagy egy tű, de még a túl sok beszéd is lopásnak számít. Lopjuk mások idejét és energiáját. Nem? Nagyon jól ismeritek ezt a fajta lopást. Valamelyik barátotok felhív, és órákig beszél, ti pedig nem tudjátok leállítani, és kimerültök. Udvariasságból és együttérzésből csak hallgatjátok, hallgatjátok... jaj, igen, igen, igen, és nem is tudjátok, miről beszél, mert annyira unalmas. Ez is lopás, bizony! Isten megismerésére kellene szentelnünk az időnket, ahelyett, hogy felesleges dolgokról beszélnénk

"Kérdések és feleletek 1", 39. old.
Ching Hai Legfelsőbb Mester beszéde
San Francisco, Kalifornia, USA - 1989. május 25.
(eredetileg angolul)

 

Kérdés: A nyomtatványodban láttam, hogy van öt előírás. Ha az ember egyszer beavatott, akkor eszerint az öt előírás szerint kell élnie?

Mester: Igen, igen, igen. Ezek a világegyetem törvényei.

K: Nem értem a "szexuális félrelépést".

M: Ez azt jelenti, hogyha már van egy férjed, ne gondolkozz a másodikon. [Nevetés] Nagyon egyszerű. Élj egyszerűbb életet, mindenféle bonyodalmak és érzelmi viharok nélkül. Igen. Mert ez másoknak fáj. Nem bántunk másokat, még ézelmileg sem. Erről van szó. Megpróbáljuk elkerülni a konfliktusokat, megpróbáljuk elkerülni a szenvedést érzelmileg, fizikailag, mentálisan, mindenkivel, különösen a szeretteinkkel kapcsolatban. Ez minden.

Ha már van valakid, ne mondd meg a férjednek. Jobban fáj, ha elmondod. Csak oldd meg lassan és csendesen, és ne valld be neki. Mert néha az emberek azt gondolják, hogy ha viszonyuk van valakivel, akkor hazamennek, bevallják a férjüknek vagy a feleségüknek, és ez egy nagyon bölcs és becsületes dolog. Ez értelmetlen. Semmi haszna. Már úgyis hibáztál. Miért hozod haza a szemetet és hagyod, hogy mások élvezzék? Ha ő nem tud róla, nem érzi magát olyan rosszul. Maga a tény, hogy tud róla, az fájdalmas. Ezért megpróbáljuk a problémát megoldani és máskor nem elkövetni, és ez minden. Jobb, ha nem beszélsz a partnerednek erről, mert az fáj nekik, fáj a partnereidnek.

Részlet a "A túlvilág rejtélye" c. előadásból
Az azonnali megvilágosodás kulcsa - Bemutató kiskönyv 40-41. old.
Ching Hai Legfelsőbb Mester beszéde
ENSZ, New York - 1992. június 26
(eredetileg angolul)

*****

K: Azt mondtad, hogy elítéled az erkölcstelenséget. Mit értesz szexuális félrelépés alatt? Az rossz?

M: Én nem ítélek el semmit. Csak a helyes életmódot hirdetem. És szabad vagy, hogy azt kövesd. Rendben? Én nem ítélek el semmit. Ha úgy érzed, hogy ez megbélyegzés, akkor ez nem igaz. Csak az a helyzet, hogy rossz irányba mész. Most vissza kellene térned a jó irányba, ha meg akarsz érkezni a célodhoz, ami Isten Országa.

A túl sok szexuális túlkapás és élvezet kifárasztja a testedet, és kimeríti a tudati erődet, amit meg kellene őrizned a legnagyobb megvilágosodáshoz, hogy segíts önmagadon és az emberiségen. Ez így nemesebb. Ez minden, igen. A szexuális félrelépés azt jelenti, hogy túl sok barátnőd, és túl sok barátod van. Túl sok férjed és feleséged. Ez kimeríti az energiaraktáradat. Rendben?!

"Becsüld meg az életet, kezdd a megvilágosodással"
37. magazin, A Mester mondja
Ching Hai Legfelsőbb Mester szavai
Denver, Colorado, USA - 1993. április 10.
(eredetileg angolul)

*****

Amikor elvonulásra vagy csoportos meditációra jöttök, jobb, ha nem nézelődtök túl sokat. Tudom, azt mondtam, hogyha nem. ha nem nézel rá egy nőre, akkor nem vagy normális (nevetés). De ez csak annak a srácnak szólt, csak hogy tudassam vele, hogy ő normális. Ő egyedülálló, agglegény. Amikor lát egy szép nőt, persze hogy megnézi. De minél kevesebbet néztek, annál jobb nektek. Főleg, ha már házasok vagytok, vagy van egy barátnőtök, van egy férjetek, van egy barátotok. Minél kevesebb a zűrzavar, annál jobban tudtok koncentrálni a kapcsolatotokra, és akkor sokkal több előnyötök és boldogságotok fog származni abból a kapcsolatból. Ez erősíteni fogja az önbizalmatokat és a lelkesedéseteket, hogy mindennel haladjatok az életben, beleértve a spirituális meditáció gyakorlását is. Csak ne merüljetek el túlzottan mindezekben a fizikai örömökben, mert aztán fáradtak lesztek, hogy leüljetek meditálni, túl kevés időtök lesz, hogy spirituális gyakorlásra szánjátok rá magatokat. Ezért mérséklettel minden jó.

Ha szükségetek van egy barátnőre vagy egy barátra, ha magányosnak érzitek magatokat; ha akartok valakihez beszélni, ha azt akarjátok, hogy valaki mindenhová veletek menjen, akkor az rendben van. De ne nézelődjetek tovább. Ha találtok egyet, ragaszkodjatok hozzá és dolgozzatok érte, mert így lesztek boldogok! Minél több partneretek van, annál kevésbé vagytok boldogok. Higgyetek nekem! Ezért tanácsolja az összes Mester azt, hogy csak egy házastársatok legyen. Nem azért, mert irigyek rátok, vagy bármi mást mondanak. Még nem is igazán az erkölcsről van szó! A saját érdeketekben van, hogy csak házasok legyetek, vagy egy partneretek legyen. Amellett, hogy persze erkölcstelen is, ha túl sokat repkedtek, és másoknak érzelmi sérülést, fájdalmat és sebet okoztok, és mindenkit szíven találtok. Boldogtalansággal jár, ha ezt teszitek. Nagyon, nagyon boldogtalannak, üresnek fogjátok magatokat érezni.

Van egy különbség a szeretkezés és a szex között. Sajnálom, hogy nyíltan meg kell mondanom nektek. Nincs ebben semmi rossz, ugye? Szeretkezéskor együtt vesztek részt benne érzelmileg, lelkileg, testileg, értelmileg azért, hogy egyek legyetek, hogy egyesüljetek a partneretekkel, megosztva mindezt a szeretetet és ragaszkodást, ami bennetek van. Az egész lényetek részt vesz benne.

A szexuális kapcsolat csak ennek az átmeneti testi vágynak a kielégítése egy időre, ami után nagyon üresnek fogjátok érezni magatokat. Néha nagy bűntudatotok lesz, és ettől megbetegedtek, borzasztó betegséget is kaptok. Mivel ezt szokásként teszitek, ezért bármilyen partner meg fog felelni. És elfeledkeztek óvatosnak lenni. Nincs ott a testi ellenálló képességetek sem, hogy megküzdjön a betegséggel, ha az netán ott lenne. Mert alacsony szinten vagytok erkölcsileg, érzelmi beteljesülésben, és alacsony szinten vagytok a lelki védelemben, alacsony szinten az értelmi felkészülésben. Minden alacsony szintű, amikor csak alkalmi szexuális kapcsolatotok van. A testetek gyenge, a tudatotok gyenge, a lelketek gyenge. Így amikor elkaptok egy betegséget, végetek van.

Ha szeretkeztek a partneretekkel, az más. Boldognak érzitek magatokat. Szeretve érzitek magatokat. Gyengédnek érzitek magatokat, érzitek az együttlétet. Bizalmat éreztek. Minden magas szinten van. Az érzelmetek magas szinten van. A tudatotok magas szinten van. A lelketek magas szinten van. A szenvedélyetek magas szinten van. A szerelmetek teljes. Ezért egy más szinten lévő lények vagytok. Semmi sem érinthet meg titeket! Minden ellenállással fel vagytok vértezve. Bármilyen kis betegség kerülne elétek, a testetek azt ki fogja javítani. Az még nem is kerül elétek, mert az egész lény felkészült erre a két ember közötti legfelsőbb szerelmi aktusra, felajánlásra és egyesülésre. Olyanok lesztek, mintha egyek lennétek. Így minden rendben van; minden tiszta. Nem érzitek utána magatokat mocskosnak, nem érzitek magatokat bűnösnek, nem érzitek magatokat üresnek, nem érzitek magatokat kimerültnek. Esetleg kissé fáradtak vagytok, de csak a boldogságtól. Ez nem olyan, mint a kimerültség, az üresség, a kiszívottság érzése, hogy csak a saját fizikai kielégülésetek miatt éltek vissza a nemiség aktusával. Ez teljesen más. Ezért kell hűségesnek lennünk, dolgoznunk a kapcsolatunkért, mert ez fog nekünk boldogságot hozni. Nekünk, elsősorban. Minden egyéb másodsorban jön.

Bármilyen szabály, amit a régi korok Mesterei ránk hagytak, az a bölcsesség óceánja. Az nem korlátozás. Az nem az ellenőrzés egy módszere. Az nem egy parancsoló jellegű kijelentés. Az értünk és a boldogságunkért van. És azt követni egy nagyon, nagyon bölcs dolog. Tehát ha semmi gondot nem akarsz, akkor hagyd abba a túl hosszú bámészkodást. Lehetsz udvarias és barátságos, de ne keresd szándékosan a bajt, főleg másét ne. Ha ezt tudod, akkor ne nézelődj. Persze néha nem tudod és nézelődsz, aztán gondban vagy. Az valami más. Ha már tudod, akkor ne kezdd el. Épp elég rossz, ha nem tudod, elkezded, aztán később törődnöd kell vele. De ha már tudod, hogy ők valaki máshoz tartoznak, akkor jobb, ha soha-soha el sem kezded. Rendben? Mert súlyos gondba kerülsz.

Ha már van más valakid, akkor az előzőn csak túl kellene tenned magad. Nem használ neked. Normális esetben amikor a múltra tekintünk, az mindig jobb. Elfelejtjük a rossz részeket. Csak a jókra emlékszünk. De a jelen a legjobb. Amikor a jelenlegi helyzeteddel törődsz, a jelen kapcsolatoddal, az mindig azonnali hasznot hoz. Ha mindig a múltra vagy a jövőre tekintesz, az semmit nem hoz neked, csak aggódást, sajnálatot, megbánást és illúziót. Tehát mindig a jelenre tekints, akár üzletről, spirituális gyakorlásról, elvonulásról, vagy személyes kapcsolatról van szó. Mert az az egyetlen dolog, ami itt most hasznot hajt neked. A múlt semmit nem tehet. Mindig olyan illúziónk van a múltról, hogy az jó. Az nem jó.

Részlet "A gyakorlásunk javításának módszere" c. cikkből
101. magazin, A Mester mondja.
Ching Hai Legfelsőbb Mester beszéde
4-napos menzetközi elvonulás, Washington D.C., USA - 1997. decemben 26
(eredetileg angolul)

 

Kérdés: Van egy problémám a meditációval. Ezelőtt néhány évig jó párszor hallucinogén drogokat szedtem.

Mester: És most mi történik? Ha most nem szeded, az remek, az jó neked. Természetesen az agysejteket egy kicsit tönkretetted, de minden rendben, majd helyrehozzuk. Tehát vannak problémáid, amikor meditálsz. Miféle problémák?

K: Koncentráció.

M: Koncentráció. Éppen ezért kell gyakorolnod. De azt hiszem, te már jól vagy, rendbe jöttél. Ne aggódj miatta! Csak a koncentráció; csak egy általános betegség e világ emberei között. Szóval ne aggódj, nyugodj meg, és amikor meditálsz, mindig tartsd itt a figyelmedet (a Mester rámutat a bölcsességszemre), a legnagyobb szeretettel és kedvességgel. Akkor az masszírozza az agyadat belül. Használd a szeretetedet, teremts kapcsolatot a bensőddel, ez minden, amire szükséged van. Mert te nem szedtél drogot túl hosszú ideig, ez rendben van. Helyrehozható. Csináld a Quan Yin Módszert, attól majd jobb lesz. Az meggyógyítja majd az összes szövetet, és feltölti új élettel és energiával. Ne aggódj miatta!

Szorgalmasabban kell csinálnod. Még ha nem is tudsz összpontosítani, csak csináld! Amikor a Guant, a Fényt csinálod, természetesen nem könnyű koncentrálni. De a Quan Yin Módszer még akkor is ott van, ha nem koncentrálsz, és így segíteni fog. A Quan Yin Módszer a Hangot jelenti, ami a legjótékonyabban hat az ilyenfajta problémákra.

Nagyon örülök, hogy felhagytál azzal a csúnya szokással, és visszatértél a gyönyörű Énedhez, amely a szeretet elixírjétől illatos. Jobban illik hozzád, egy ilyen jóképű sráchoz.

Szóval ő nagyon okos és erős. Nagyon nehéz megszabadulni attól a szokástól. Ha már rabja vagy, akkor véged. Sok embernek vége. Néha azért vetnek véget az életüknek, mert nem tudnak mást tenni ellene. Tudjátok, a drog nagyon kellemetlen dolog. Amikor egy drogfüggő nem kap "élelmet", "drog-élelmet", akkor úgy érzi, mintha millió tű szurkálná belülről, és aztán a teste mintha tűzben égne - valami ilyesmi -, amikor nem jut hozzá időben. Rettenetes. És állandóan agóniában vannak, vagy mintha kígyók ezrei mardosnák őket egyszerre mindenhol az agyuk belsejéből - és minden efféle. Így teszik tönkre a drogok az emberek idegeit és okoznak nekik halált; egy borzalmas és lassú halált.

Ezért az összes drogos a legszörnyűbb lény ezen a világon. Egy ilyen méreggel kereskednek, amely megöli az emberek agyát, energiáját, fiatalságát, és az értékes intelligenciájukat. A drogkereskedők borzalmasak. Ha ráeszmélnének, hogy mennyit ártanak a világnak, azt gondolom, abbahagynák. Nem hiszem, hogy tudatára ébredtek ennek, mert drog-dealerként azt ők valószínűleg nem fogyasztják. Nagyon jól ismerik, és nem fogyasztják. Ha fogyasztják, akkor nekik mindig van elegendő készletük, így ha végül meghalnak, az a méreg miatt van, nem pedig egy ilyen agóniában. A drogok miatt halnak meg, ez minden. Túladagolás és egy gyors halál, nem pedig egy olyan agónia. Tehát bennük nem tudatosodik, hogy mennyit ártanak a fiatalságnak ezen a világon.

Borzalmas. Látjátok, hogy ez mennyire borzasztó? Nagyon ritkán képes valaki leszokni erről. Ez tényleg szörnyű. A világ állandóan bajban van.

Tulajdonképpen a drog azon dolgok egyike, amit elkerülhetünk, és ezért el is kell kerülnünk. El kell kerülnünk a szenvedés terjesztését az emberiség körében azáltal, hogy drogokkal kereskedünk, hogy drogok használatára bátorítunk, vagy bármi közünk lenne a drogokhoz, vagy fedezzük azokat, akik drogot vesznek, eladnak, vagy véletlenül belebotlottak a drogba, és annak áldozatává váltak. El kell kerülnünk a drogokat, cigarettát, alkoholt, és minden ilyesmit. Ezek olyan csapások, amiket elkerülhetünk, tehát el is kell kerülnünk őket. Persze bármikor, bármitől meghalhatunk, de ha szenvedést okozunk magunknak vagy másoknak, akkor karmát gyűjtünk.

Természetesen a háborúban is. A legsúlyosabb karmájuk azoknak lesz, akik elrendelik a háborút. Így, ha elmegyünk a pokolba, mindenféle embert láthatunk ott. Ha egy napon unatkozol, és el akarsz menni a pokolba nézelődni, nézz ott körül. Szinte az összes híres gyilkos ott van, és egyfolytában szenvednek. Azoktól az érzésektől szenvednek, amelyeket az áldozatok millióinak, milliárdjainak okoztak, amikor éltek. Ez az, amit pokolnak neveznek. Nincs szükség ördögre, aki csipked, vasvillával szurkál, feldarabol, ledarál - nincs erre szükség. Elég a te örökös nyugtalanságod, hogy minden nap gyilkoljon téged. Minél több embert ölsz meg, minél több emberrel bánsz rosszul, vagy kínozol, annál több szenvedést kell majd megtapasztalnod, és annál hosszabban.

Részlet "A drogok borzalmai" című cikkből
85. magazin, Válogatott kérdések és válaszok
Ching Hai Legfelsőbb Mester beszéde
Hsihu Központ, Formosa - 1995. június 27.
(eredetileg angolul)

*****

K: Én színházban vagyok, művészekkel dolgozom, és sok táncossal, színésszel, színésznővel, zenésszel is. Gyakran látom ezeket az embereket, akikkel dolgozom. Gyakran szívnak marihuánát, rengeteg dolgot csinálnak, csak azért, hogy kikerüljenek a saját személyes frusztrációikból. Nos, művészként mi szellemileg mindig nyitottak akarunk lenni, és kipróbálni, amit csak lehet; de mivel én a Quan Yin Módszert követem, néha úgy érzem, képtelen vagyok ezt megtenni. Persze tudom, hogy nem kellene ezt tennem, de néha van egy ilyen elméletük, hogy "próbálj meg valamit azért, hogy jó művész legyél". Néha nagyon összezavarodok, ezért szeretném kérni a javaslatodat és támogatásodat.

M: Ezek az emberek zavarodottak. Nagyon üresnek érzik az életüket. Miután mindent megtettek, hogy örömet szerezzenek a közönségnek, utána természetesen üresek, és nem tudják, hová máshová forduljanak. Amikor Buddhát hívják, Buddha nem válaszol. Amikor Jézushoz beszélnek, Jézus csak leteszi a kagylót. (Nevetés) Akkor persze megpróbálnak valamit, hogy gyorsan kitöltsék a bennük levő űrt. Bármilyen, a köz érdekében végzett munka utána ilyen üres érzéssel jár. Ezt tudnod kell. Ez egy nagy áldozat, amit minden művésznek meg kell hoznia.

K: Pályát kellene váltanom?

M: Nem. Megvan a Mestered, és tiéd a Quan Yin Módszer. Tiéd a meditáció, ami gyorsabb, mint a marihuána, hogy megadja a belső elégedettégedet és a békét. Miért kellenek neked ezek az olcsó helyettesítők? Mondd meg nekik. Vezetned kellene őket, ahelyett, hogy hagynád, hogy ők vezessenek téged. Te a fény vagy, nem a sötétséget követed. (Taps)

K: Néha egyszerűen úgy érzem, hogy annyira egyedül vagyok közöttük.

M: Nem. Nem vagy egyedül. Azért vagy ott, hogy vezesd őket. Hogy áldd őket. Hogy megadd nekik, amijük nincs meg, hogy az ő erejük legyél, mert ők a sötétségben vannak. Te vagy az egyedüli fény, és el akarod sötétíteni magadat, és te is a sötétségbe akarsz menni?! (Taps)

Isten odahelyezett téged, hogy legyen egy fény a sötétségben. Beszélj hozzájuk, mondd el nekik, hogy vannak jobb módok, nemesebb módok, kevésbé ártalmasak, amelyek nagyobb kielégülést adnak. Ők magányosak, szükségük van rád. Erősnek kell lenned. Légy hálás. A színészek munkája nagyon nemes. Rengeteg embert teszel boldoggá, az idejük gyorsabban telik. Amikor egy jó filmet néznek, az tanulságos. Amikor egy jó színházi előadást néznek, ez tanulságos.

Természetesen bármikor, amikor adunk, kiürülünk. Ezért ők magányosabbnak érzik magukat. A színész magányosabbnak érzi magát az emberektől kapott nagy taps után. Üresebbnek érzik magukat. Ismerem ezt. Minden vasárnap ismerem ezt. Minden csoportos meditáció után ismerem ezt. Én is kiürülök. Mindent kiadok magamból, hogy ti elégedettek és boldogok legyetek. De gyakran érzem magam nagyon magányosnak és üresnek, nem is beszélve a színészekről. De nekem erősnek kell lennem. Neked erősnek kell lenned. Azért vagyunk ott, hogy erősek legyünk, hogy az emberek ránk támaszkodjanak. Azért vagyunk, hogy mutassuk az utat, egy világítótorony legyünk. Ne kísértsen az, hogy a könnyű úton menj. El fogsz esni, aztán meg fogod bánni, és egy csomó embert lehúzol magaddal. Tudod a küldetésed, hogy miért vagy ott. Te nemcsak egy művész vagy, te egy szent vagy. (Taps) Remélem, ez segít neked.

Te egy szent vagy. Emlékezz! Felejtsd el a külső, művészi maszkodat. Te egy szent vagy álruhában, azért, hogy az emberek jobban érezzék magukat. Beszélj nekik valami nemesebbről, értelmesebbről. Még akkor is, ha elutasítanak, az agyuk rögzíti. Adj nekik jobb felvételeket, mint amiket eddig felvettek. Eddig csupa negatív dolgot rögzítettek, ezért ezt helyettesítened kell jobb felvételekkel, az agyuk számára. Elfogadják-e vagy sem, az agy akkor is felveszi. Később ez majd kihajt, és gyümölcsöt hoz. Semmiért sem kell az érdemet magadnak tulajdonítanod. Bármit is csinálsz, csak csináld.

Minden alkalommal, amikor beszélsz valakivel, vagy a kedvében jársz valakinek, habár ez nagyon jó, mégis kivesz valamit belőled. Ez biztos. Újra fogsz töltődni, de csak ha tudatában vagy ennek. De egyesek ezt nem tudják - akkor tovább tart. Gyors eredményeket akarnak. Hirtelen olyan hatalmas ürességet éreznek magukban, és egyszerűen megzavarodnak, pánikba esnek, és magányosnak érzik magukat. Így mások csak azt mondják nekik: "Ó, csak szívj ebből, és a mennyekben fogod érezni magad." Kipróbálják kíváncsiságból, gyengeségből és frusztrációból. Akkor lecsúsznak a lejtőn, és nem tudnak többé felállni. Ez a gond.

Bármit kipróbálhatsz, de hogyan alakul majd később az életed? Szóval meg kell értenünk, hogy minden döntés, amit hozunk, az a szabad akarat, de a következmények különbözőek. Isten hagyja, hogy kipróbálj bármit, amit akarsz. De mivel van bölcsességed, tudnod kell, milyen választások jók a számodra.

Részlet "A művészek zavarodottsága" című cikkből
85. magazin, Válogatott kérdések és válaszok
Ching Hai Legfelsőbb Mester beszéde
Csoport meditáció, Los Angeles, Kalifornia, USA - 1997. július 13.
(eredetileg angolul)

*****

K: Mi okozza az alkoholizmus problémáját? Miért támad ez fel az alkoholista lelkében?

M: Sok oka van. Először is, rengetegen gyengék, és nem tudnak ellenállni annak a kísértésnek, hogy elfussanak a problémák elől. Ahelyett, hogy szembenéznének a problémákkal, elmenekülnek. Az emberek különböző módokon menekülnek a problémák elől. Némelyek az alkoholt választják. Némelyik ember azt választja, hogy szó szerint elmenekül a probléma helyszínéről, vagy az illető elől, akiről azt gondolja, hogy gondot okoz neki, vagy zavarba hozza őt. Ahelyett, hogy megoldanák a problémájukat egymással, hogy beszélnének egymással, inkább elfutnak. Bármilyen ürügyet felhasználnak, vagy bármelyik más házba elmennek, bármelyik más barátot meglátogatják, vagy bármit megtesznek azért, hogy elfussanak, ahelyett, hogy beszélnének. Vagy ahelyett, hogy megmagyaráznák az illetőnek, hogy miért mérges, egyszerűen elfutnak előle.

Néhány ember pedig nem tud beszélni, nem tud elfutni, mert nincs rá esélye, nincs választási lehetősége, vagy túl lusta, hogy elfusson, és akkor alkoholt fogyaszt. Tudatilag elmenekülnek, süketnémának tettetik önmagukat a világ felé, és tönkreteszik magukat. Azután pedig egyre lejjebb csúsznak, ezért az emberek nem is foglalkoznak velük, nem beszélnek hozzájuk, ők pedig halottnak tettetik magukat. Ez a problémák elől való menekülés egyik módja. Ezek az emberek gyengék. Ez minden. Ez a gyengeség jele.

Mivel mindannyian Isten gyermekei vagyunk, ezért nagyon hozzászoktunk a mennyei boldogsághoz odaát a Mennyországban. És amikor idejövünk, semmi sincs a kedvünk szerint. Minden olyan borzasztó, minden olyan nehéz nekünk. És amikor még néhány további gondunk adódik, nem bírjuk tovább. Akkor megpróbálunk elmenekülni. Megpróbáljuk visszaszerezni azt a békét, ami egykor a Mennyországban a miénk volt. És ezért használunk mindenféle helyettesítőket, hogy kirekesszük a problémát. Ez a helyzet. Ez tehát az alkoholizmus. És azután az alkoholhoz fordulnak, vagy bármihez - drogokhoz, nőkhöz, szerencsejátékhoz. Néha pedig rossz lelkek, szellemek is megszállják őket, és ráveszik őket az ivásra, ha gyengék. Ha gyenge a hitük Istenben, ha túlságosan hajlamosak egyfajta negativ, sötét gondolkodásra, akkor ők vonzzák a sötét elemeket.

Amikor lelkekről beszélek, az nem feltétlenül jelent szellemeket. Mindenhol vannak rossz elemek, ugyanúgy, ahogy jó elemek is. Ha tisztítjuk magunkat, jóvá válunk, és az energiánk jó, akkor több jó energiát vonzunk, több pozitiv elemet, és ezek mindenhol körbevesznek minket. Ha pedig rosszak vagyunk, sötétek vagyunk, akkor több sötét elemet vonzunk a környezetünkbe, a légkörbe. Tudjátok, honnan jönnek a sötét elemek, és honnan jönnek a jó elemek? Az emberi társadalomból. Amikor az emberek rosszul gondolkoznak, akkor sötét elemet, sötét energiát és bajt teremtenek nekünk. Ha sötétté és fogékonnyá válunk az effajta sötét elemre, akkor mondják, hogy rossz lelkek szálltak meg minket.

Ha megtisztulunk, tiszták vagyunk, és a gondolkodásunkat meg a lelkünket felemeljük egy nemes szintre, akkor több nemes energiát, nemes elemet vonzunk magunkhoz egy nemes embercsoporttól, akiknek a gondolatai nemesek, finomak és gyönyörűek. Akkor azt vonzzuk. Vagyis, ha nem emelik fel önmagukat azok, akik sötétek, akik engednek az élet nyomásainak és el akarnak futni, akkor ezt a fajta rossz energiát vonzzák azoktól az emberektől, akik rossz gondolatokat hoznak létre. Mert minden, amit gondolunk, minden, amit mondunk, az energiát hoz létre, és ez ott van a levegőben körülöttünk mindenhol. És bárki is tartozik ahhoz a csoporthoz, az elkapja ezt a fajta dolgot.

Tehát így van ez néha az alkoholistákkal. Vagy ez a helyzet a szerencsejátékosokkal, úgy értem, a szenvedélyek rabjaival. De ne hibáztassátok a lelkeket semmiért. Magatokat hibáztassátok. Nekünk kell választanunk. Ezért mondom, hogy "válaszd meg az életstílusodat". Neked kell megválasztanod, bármi is akarsz lenni. Minden erőddel amellett kell döntened, különben gyengévé válsz. Akkor pedig az összes rossz energia legyűr téged, és soha többé nem tudsz felállni. Ha egyszer lent vagy, nehéz felállni. Válaszd meg az életmódodat. Az út, amit választottál, az már jó, szóval csak folytasd, hogy egyre jobb legyen. Akkor csak egyre jobb energiát fogsz magadhoz vonzani. Ezért kezdett jobbá válni az életed. Nem miattam, hanem miattad. Te választottál egy jobb életmódot. Te választottad azt, hogy a napon jársz, ezért a napot látod. Ha azt választod, hogy egy szobában maradsz, egy sötét szobában, akkor sötétséget látsz. Ez mind a te műved, én nem teszek semmit.

Részlet "Az alkoholizmus oka" című cikkből
l05. magazin, Válogatott kérdések és válaszok
Ching Hai Legfelsőbb Mester beszéde
London, Anglia - l997. augusztus 26.
(eredetileg angolul)

*****

K: Hogyan segíthetünk másokat, akik a szenvedélyek rabjai, hogy ezeket legyőzzék?

M: Mint a kábítószer meg az alkohol? Csak bátorítsd őket, ha azt akarják, de nekik kell segíteniük önmagukon. És ha megpróbálnak segíteni magukon, buzdítsd és támogasd őket, amennyire csak tudod. De egyedül ők azok, akik segíthetnek önmagukon. Te csak mellettük állsz, támogatod és buzdítod őket. Ez nagyon nehéz.De ha tényleg győzni akarnak egy szokás felett, az három hétbe telik. Bármilyen szokást legyőzhetsz három hét alatt. Úgyhogy mond nekik, hogy tartsanak ki huszonegy napig. Azzal kész, bármiről is van szó. Három hét alatt bármit legyőzhetsz, ha minden nap kitartasz, huszonegy napig. Ha életben maradnak addig az időpontig, végeznek a szenvedélyükkel.

K: Mit kellene konkrétan tenniük azon a huszonegy napon?

M: Tartózkodjanak, tartózkodjanak attól, bármi is a szenvedélyük alapja. Például, ha alkoholisták, tartózkodjanak az alkoholos italoktól. Takarítsák ki a hűtőt. Kerüljék el az italozó barátokat. Ne is álmodjanak egy bárról, még álmukban sem. Ne menjenek a közelébe. Ne körözzenek az italbolt körül. Bárhová mennek vásárolni, csak csukják be a szemüket, és menjenek egyenesen oda, ahol akarnak valamit. Például, ha vajat akarnak, fel kellene tenniük a szemellenzőt, és egyenesen odamenniük, csak a vajhoz. És ne nézzenek jobbra vagy balra, mert mindenhol alkohol lesz.

Közben az alkoholt helyettesítsék azokkal a dolgokkal, amiket az alkohol után a legjobban szeretnek, de ártalmatlanok. Például, ha szeretnek filmeket nézni, csak nézzenek mindig filmet. Ha szeretik, rághatnak rágógumit, hogy a szájuk tele legyen. Egyfolytában ihatnak. Bármikor, ha alkoholt akarnak írni, egyszerűen megragadhatják a tejet, szójatejet, vagy gyümölcslevet, hogy helyettesítsék. Ha egy bizonyos üvegből szoktak alkoholt inni, tejet tölthetnek abba az üvegbe, és folyton ihatják. Helyettesítsék valamivel, ami fel is dob, érdekes, de nem ártalmas. Menjenek el sok sporteseményre, és találkozzanak olyan barátokkal, akik nagyon támogatják őket. Elmehetnek az orvoshoz, megváltoztathatják a környezetüket, vagy talán válthatnak munkát. Vagy ha arra nincs szükség, talán változtathatnak valamit az életmódjukon. Például, ha mindig focizni akartak, de soha nem szakítottak rá ténylegesen időt, most csak tegyék meg. Érted? Bármit, hogy kitöltsék az idejüket huszonegy napra. Akkor teljesen elfeledkeznek róla.

A barátok fontosak, de csak a jó barátok. Kerüljék el az italozó haverokat. Persze, elmehetnek egy jóga tanfolyamra, vagy úszni. A spirituális gyakorlás mérhetetlen segítséget nyújt, mint a jóga vagy a meditáció. Helyettesítsék az alacsonyabb szintű vágyat egy magasabb szintűvel, és ennek hatására emelkedettebbnek, jobb embernek érzik magukat.

A legtöbben azért isznak, mert a szokás rabjai. Meg úgy érzik, hogy az élet olyan unalmas, ezért folyton isznak. Minél többet isznak, annál kevésbé aktívak, és minél kevésbé aktívak, annál jobban unatkoznak. És ez így folytatódik, mint egy ördögi kör. Ezt a szokást valami jobbal kell helyettesíteniük. A saját fejükkel kell gondolkodniuk. Például, mi okozott nekik örömet azelőtt, egész életükben, gyerekkoruktól mostanáig? Milyen tevékenységek adják nekik a legnagyobb örömet? Írják le, "1. pont". Milyen emberek nyújtják nekik a legjobb támaszt, és kikkel voltak együtt boldogok? Írják le, "2. pont". Miféle helyeken érezték nagyon, nagyon jól magukat, jó emlékeik vannak ott, és kellemesen érzik ott magukat? Írják le, "3. pont".

És biztosítsák maguknak erre az alkalomra mindezeket. Nagyon fontosak a számukra. Akkor az életük boldog és érdekes lesz, kielégülést ad. Lesz elég erejük és céljuk az előrelépéshez, és ahhoz is, hogy elfelejtsék a rossz szokásaikat. Ha csak ülnek ott, próbálják elnyomni önmagukat, és pótléknak nincs semmi egyéb, úgy meg fogják ölni önmagukat. Nagyon, nagyon nehéz lehet. De ha valaki olyan elfoglalt, hogy este hazajön, és hullafáradtan összeesik, még ha közvetlen az orra elé teszik is az alkoholt, egy másodperce sincs, hogy megfogja. Megpróbálhatja, de máris elalszik az üveg előtt.

Hasonló a helyzet mindannyiunkkal, nemcsak a szenvedélyek rabjaival. Ha kemény idők járnak, vagy olyan időszakon mész keresztül, amikor nyomott hangulatban vagy bármi miatt, mondjuk netán sajog a szíved, épp véget ért egy szerelmi ügyed, vagy nem megy az üzlet - bármi csalódást okoz neked és nyomottá tesz -, egyszerűen azonnal helyettesítsd valamivel. Ülj le és gondolkozz, gondolj vissza olyan régre, amire csak visszaemlékszel. Mi tett azelőtt boldoggá? Kinek a hatására érezted jól magad? Melyik hely váltotta ki belőled a legjobb érdeklődést, a legjobb érzést életed során? Ha lehet, menj el oda. Találkozz azokkal, akikkel közös az érdeklődésed, és akik jók hozzád, akiktől önbizalmat, szeretetet és támaszt kapsz, és akikkel puszipajtások vagytok. Csinálj olyan dolgokat, amiket szoktál csinálni, vagy akartál csinálni, amik által jól érzed magad, vagy már kipróbáltad és csináltad őket, és igazán jól érezted magad tőlük. Szóval hajts rá arra a dologra, és kösd le magad mindezekkel az érdekes dolgokkal, érdekes emberekkel, érdekes helyekkel. Akkor még időd sincs arra, hogy az alkoholra gondolj.

Legtöbbször azért iszunk vagy dohányozunk, mert unatkozunk, idegesek vagyunk, és aggódunk. Azért vagyunk idegesek, unatkozunk, és aggódunk, mert nem vagyunk együtt azokkal, akiket szeretünk és kedvelünk. Nem csináljuk azokat a dolgokat, amelyek érdekelnek és örömet nyújtanak nekünk. Nyomasztó helyeken vagyunk, és nem szeretjük a környezetünket. Ezért minél nyomottabb vagy abban a környezetben, a barátok nélkül, az érdekes elfoglaltságok nélkül, annál többet iszol, annál többet dohányzol, vagy teszel bármit. Tarts ki a kemény időkben. Huszonegy nap alatt garantáltan legyőzöl akármilyen szokást. Huszonegy nap alatt, legfeljebb. Mindig! Bármilyen szokást legyőzhetsz huszonegy nap alatt.

Így most tudod, hogy Shakyamuni Buddha miért ült a bodhi fa alatt negyvenkilenc napig? Csak biztos akart lenni. (A Mester és a hallgatóság nevet.) Jézus is negyvenkilenc napra ment el a sivatagba. Miért negyvenkilenc napra? Hét hetes, vagy hét hármas. Emlékszel, hogy Isten hét nap alatt teremtette a világot? Nagy felfordulást csinált, de legalább hét nap alatt alkotta meg. Szóval ezt a ciklust megismételhetjük az életünk sok tevékenységében, ha el akarunk érni valamit. Néha ezért van hétnapos elvonulásunk. Tarthatna tovább, de most ez van. Akinek csak van ideje, maradhat tovább, huszonegy napra, negyvenkilenc napra, és azonnal Buddhává válik. Másfél hónap múlva a központ tele lesz sétáló Buddhákkal (a hallgatóság nevet). Miért ne? Tibetben a városban mindenfelé rohangásznak a Buddhák (tulkuk). Azt jelenti, hogy élő Buddhák vannak mindenütt. Úgyhogy létrehozhatunk itt néhányat. (Taps)

De van egy csapda. Amikor ilyenfajta depresszióban vagy, vagy szükséged van valamire, nagyon, nagyon nehéz felállni, és elmenni olyan helyekre, amelyek örömet okoznak neked, vagy kapcsolatba lépni azokkal, akik által szeretettnek és támogatottnak érzed magad, vagy olyasmivel foglalkozni, ami boldogsággal tölt el. De tedd meg! Csak egyszer kell megpróbálnod, és ha egyszer odaérsz, boldog vagy, hogy megtetted.

Csak mondd el ezt az embereknek. Csak arra kell erőfeszítést tenned, hogy elkezdd. Ez minden! A kezdet fontos. Ha egyszer elkezded, folytatni fogod, mert ismét a tiéd lesz minden öröm és boldogság. Nem emlékszel a rossz szokásra. Esetleg még emlékszel, de mivel a napod tele van elfoglaltságokkal és érdekes emberekkel - tedd meg ezt, menj oda, beszélj erről, viccelj, legyél együtt vele, tarts bulit, szórakozz. Akkor nincs időd arra, hogy túl sokat gondolkozz. Talán gondolkozol, de kevésbé intenzíven annál, mint amikor semmi dolgod, csak egy unalmas munkád van, unalmas otthonod, ahová hazamész, nincs barátod, magányos vagy - ez meg fog ölni téged. Senki sem tud így kilépni egy szenvedély fogságából, támasz nélkül, a boldogság nélkül, amivel helyettesíted. Szükséged van az emberekre, akik érdekelnek, akikkel jól érzed magad, a helyekre, amelyek örömet adnak neked, és egészséges elfoglaltságokra, amelyek érdekelnek, és amiktől boldog vagy.

Részlet az "Ötletek a szokások felhagyására" c. cikkből
125. magazin, Kérdések és feleletek
Ching Hai Legfelsőbb Mester beszéde
Florida Központ, USA - 2001 június 8.
(eredetileg angolul)

We use cookies on our website. Some of them are essential for the operation of the site, while others help us to improve this site and the user experience (tracking cookies). You can decide for yourself whether you want to allow cookies or not. Please note that if you reject them, you may not be able to use all the functionalities of the site.

Ok