Közvetlen Kapcsolat Istennel

belső fény és hang meditációval

Article Index

Az ember evolúciójával foglalkozó tanulmányok kimutatták, hogy őseink természetüknél fogva vegetáriánusok voltak. Az emberi test felépítése nem alkalmas a húsevésre. Ezt Dr. G. S. Huntingen a Columbia Egyetemről egy összehasonlító anatómiai tanulmányban mutatta ki. Rámutatott arra, hogy a húsevőknek rövid vékony- és vastagbelük van. A vastagbelük rájuk jellemzően nagyon egyenes és sima. Ezzel ellentétben a növényevő állatoknak mind a vékonybelük, mind a vastagbelük hosszú. A hús alacsony rost- és magas fehérjetartalma miatt a beleknek nincs szükségük hosszú időre, hogy felszívják a tápanyagokat; ezért a húsevők belei rövidebbek, mint a növényevőké.

Az embereknek a más, természetüktől fogva növényevő állatokhoz hasonlóan mind a vékony-, mind a vastagbelük hosszú. A beleink összesen körülbelül nyolc és fél méter hosszúak. A vékonybél sokszor visszahajlik saját magára, tekeredettek a falai, nem pedig simák. Mivel a beleink hosszabbak, mint a húsevőké, ezért az elfogyasztott hús hosszabb ideig tartózkodik bennük. Következésképpen a hús megromolhat és mérgeket termelhet. Ezeket a mérgeket kiváltó okként kapcsolatba hozzák a vastagbélrákkal, és a máj terhelését is megnövelik, amelynek a méregtelenítés a feladata. Ez májzsugorodást és még májrákot is okozhat.

A hús sok urokináz fehérjét és ureát tartalmaz, ami megnöveli a vesék terhelését és tönkreteheti a vese működését. Minden fél kiló marhaszeletben tizennégy gramm urokináz fehérje van. Ha élő sejteket urokináz fehérjeoldatba tesznek, az anyagcsere folyamataik tönkremennek. Továbbá a húsban nincs cellulóz és rost, és a rosthiány könnyen válthat ki székrekedést. Ismert tény, hogy a székrekedés végbélrákot vagy aranyeret okozhat.

A húsban lévő koleszterin és telített zsírok szív és érrendszeri rendellenességeket is okoznak. A szív és érrendszer rendellenességei, az első számú halálokozók az Egyesült Államokban és most Formosán.

A rák a második számú halálokozó. Kísérletek mutatják, hogy a hús égetése és sütése egy metilkolantrén nevű, erőteljes rákkeltő anyagot termel. Ha ezt a vegyületet egereknek adják, akkor rák keletkezik bennük, mint pl. csontrák, vérrák, gyomorrák, stb.

Kutatások kimutatták, hogy ha újszülött egeret mellrákos nőstény egér táplál, akkor az újszülöttben is rák keletkezik. Mikor emberi rákos sejteket állatokba injekcióztak, az állatokban is rák fejlődött ki. Ha az általunk naponta elfogyasztott hús olyan állatokból származik, amelyekben ez a rendellenesség eredetileg létezett, és mi ezt befogadjuk a testünkbe, akkor jó esélye van annak, hogy a betegséget mi is megkapjuk.

A legtöbb ember feltételezi, hogy a hús tiszta és biztonságos, hogy minden vágóhídon végeznek vizsgálatokat. Eladás céljából naponta túlontúl sok marhát, sertést, baromfit stb. ölnek meg ahhoz, hogy mindegyiket valóban megvizsgálhassák. Nagyon nehéz kimutatni, hogy vajon egy darab húsban van-e rákos elváltozás, nem is beszélve minden egyes állat ellenőrzéséről. Jelenleg a húsipar csak a fejet vágja le, ha valami gond van vele, vagy a lábat, ha megbetegedett. Csak a rossz részeket távolítják el és a többit eladják.

A híres vegetáriánus Dr. J. H. Kellogg mondta: "Amikor vegetáriánus ételt eszünk, nem kell azon aggódnunk, hogy az "étel" milyen betegségben halt meg. Ez örömteli étkezésre ad alkalmat!"

Még egy további aggodalom is létezik. Az állatok táplálékába antibiotikumokat és egyéb hatóanyagokat, köztük szteroidokat és növekedési hormonokat is kevernek, vagy azokat közvetlenül beoltják az állatokba. Beszámoltak arról, hogy, akik megeszik ezeket az állatokat, azoknak a testébe ezek a hatóanyagok felszívódnak. Fennáll annak a lehetősége, hogy a húsban lévő antibiotikumok csökkentik az emberi használatra szánt antibiotikumok hatékonyságát.

A vegetáriánus étrendet egyesek nem tartják eléggé táplálónak. Dr. Miller, egy amerikai sebész szakértő negyven éven keresztül gyakorolta az orvosi hivatást Formosán. Alapított ott egy kórházat, ahol az alkalmazottak és a betegek is csak vegetáriánus ételt kaptak. Ő mondta: "Az egér egy olyan állat, amelyik fenn tudja magát tartani vegetáriánus és nem vegetáriánus étrenden is. Ha két egeret elválasztunk, és az egyik húst eszik, a másik pedig vegetáriánus táplálékot, akkor azt tapasztaljuk, hogy egyforma a növekedésük és a fejlődésük. Azonban a vegetáriánus egér tovább él és nagyobb a betegséggel szembeni ellenálló képessége. Továbbá amikor a két egér megbetegedett, akkor a vegetáriánus hamarabb meggyógyult." Majd hozzátette: "A modern tudomány által rendelkezésünkre bocsátott gyógyszerek sokat fejlődtek, de csak a betegségeket képesek kezelni. A táplálék viszont az egészségünket tarthatja fenn." Rámutatott arra, hogy: "A növényi eredetű étel egy közvetlenebb táplálékforrás, mint a hús. Az emberek megeszik az állatokat, de az elfogyasztott állatok növényi táplálékforráson élnek. A legtöbb állat rövid életű, és megtalálható náluk az emberiség szinte összes betegsége. Nagyon valószínű, hogy az emberiség betegségei a megbetegedett állatok húsának elfogyasztásából származnak. Ezért miért nem nyerik az emberek a táplálékukat közvetlenül növényekből?" Dr. Miller szerint mindössze gabonafélékre, hüvelyesekre és zöldségekre van szükségünk ahhoz, hogy megkapjuk mindazokat a tápanyagokat, amelyek egészségünk fenntartásához szükségesek.

Sokan úgy gondolják, hogy az állati fehérje jobb a növényinél, hiszen az előbbit teljes értékű fehérjének tartják, míg az utóbbit nem. Az igazság az, hogy néhány növényi fehérje teljes értékű, és több nem teljes értékű fehérjetartalmú étel keverésével is képezhetünk teljes értékű fehérjét.

1988 márciusában az Amerikai Dietetikus Társaság (ADA) kinyilvánította: "Az ADA álláspontja az, hogy a megfelelően megtervezett vegetáriánus étrendek egészségesek és táplálóak."

Gyakori az a tévhit, hogy a húsevők erősebbek a vegetáriánusoknál. De a Yale Egyetemen Professzor Irving Fisher által 32 vegetáriánuson és 15 húsevőn végrehajtott kísérlet azt mutatta, hogy a vegetáriánusoknak nagyobb az állóképessége, mint a húsevőké. Arra kérte az embereket, hogy olyan hosszú ideig tartsák kinyújtva a kezüket, amíg csak tudják. A vizsgálat eredménye nagyon egyértelmű volt. A tizenöt húsevő közül csak kettő tudta a kezét 15-30 percig kitartani. De a harminckét vegetáriánus közül huszonketten 15-30 percig tartották ki a kezüket. Ezek közül tizenöt személy több mint 30 percig, kilenc személy több mint 1 óráig, négyen több mint 2 óráig, és egy vegetáriánus több mint 3 órán keresztül volt képes a kezét kinyújtva tartani.

Sok hosszútávfutó atléta a versenyek előtt vegetáriánus étrendet követ. Dr. Barbara More, a vegetáriánus terápia szakértője huszonhét óra és harminc perc alatt fejezett be egy száztíz mérföldes versenyt. Ötvenhat éves nő létére a fiatal férfiak által tartott összes rekordot megdöntötte. "Arra szeretnék példát mutatni, hogy akik teljesen vegetáriánus étrendet választanak, azok erős testet, világos tudatot és megtisztult életet fognak élvezni."

Elegendő fehérjét kap-e a vegetáriánus az étrendjével? Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt ajánlja, hogy a napi kalória 4.5 %-a származzon fehérjéből. A búza kalóriatartalmának 17 %-a származik fehérjéből, a brokkoli 45 %-a és a rizs 8 %-a. Fehérjegazdag étrendet nagyon könnyű húsevés nélkül fenntartani. A magas zsírtartalmú étrendek okozta sok betegség - úgymint a szívbetegségek és rák - elkerülésének további előnyével együtt, nyilvánvalóan a vegetarianizmus a jobb választás.

A húsfogyasztás és egyéb magas telített zsírtartalmú állati eredetű ételek fogyasztása, valamint a szívbetegség, mellrák, vastagbélrák és agyvérzés közötti kapcsolat bizonyított. Egyéb betegségek, amelyek gyakran megelőzhetőek vagy néha gyógyíthatóak alacsony zsírtartalmú vegetáriánus étrenddel: vesekő, prosztatarák, cukorbaj, gyomorfekély, epekő, allergiás bélbetegségek, ízületi gyulladás, fogíny betegség, pattanás, hasnyálmirigy rák, gyomorrák, alacsony vércukorszint, székrekedés, a bélfal begyulladt kitüremkedése, magas vérnyomás, csontritkulás, petefészek rák, aranyér, kövérség és asztma.

A dohányzáson kívül nincs nagyobb egészségügyi kockázat, mint a húsevés.

We use cookies on our website. Some of them are essential for the operation of the site, while others help us to improve this site and the user experience (tracking cookies). You can decide for yourself whether you want to allow cookies or not. Please note that if you reject them, you may not be able to use all the functionalities of the site.

Ok