Közvetlen Kapcsolat Istennel

belső fény és hang meditációval

Szöveg: Bonnie Liebman
(eredetileg angolul)
Kivonat a 'Nutrition Action Healthletter'-bol
83. magazin, 35. Oldal

Egyre szaporodik a bizonyíték arra, hogy a legegészségesebb étrendek gazdagok növényi eredetű ételekben (zöldségek, gyümölcsök és babfélék) és szegények az állati eredetűekben (hús, hal, baromfi és tejtermékek), különösen a magas zsírtartalmúakban.
Walter Willet, a Harvard Közegészségügyi Egyetem Táplálkozástani Tanszékének vezetője azt mondja: "A gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend az összes fő betegség és halálokozó kockázatának csökkentésében szerepet játszik."
A "vegetáriánius" szó sok ember számára töltéssel bír. Általában olyan emberekre utal, akik erkölcsi, vallási vagy egészségügyi okokból kifolyólag soha nem esznek húst, halat vagy baromfit. A vegan (szigorúan vegetáriánus) emberek a tejtermékeket és a tojást is elkerülik. De a tudósokat nem az érdekli, hogy esznek-e az emberek egyáltalán húst, hanem inkább az, hogy milyen gyakran. Legtöbb kutatási eredményük ugyanarra a következtetésre jut: kevesebb állati és több növényi eredetű ételt kellene fogyasztanunk, különösen gyümölcsöket és zöldségeket. Miért? Itt felsorolunk tíz okot, némelyikük egészséggel kapcsolatos, mások nem.

1. Rák
"Nagyon erős tudományos alapja van annak a ténynek, hogy a gyümölcsök és zöldségek az összes bélrendszeri és dohányzással kapcsolatos rákkal szemben védő szerepet játszanak," - mondja Tim Byers, aki a Preventív (Megelőző) Orvostudomány professzora a Coloradói Egyetem Egészségtudományi Központjában, Denverben. Ez magában foglalja a tüdő-, végbél-, gyomor-, száj-, gége-, nyelőcső- és húgyhólyagrákot. Egy friss tanulmány azt találta, hogy a likopén, egy a paradicsomban és paradicsomszószban található karotenoid a prosztatarák ellen nyújthat védelmet.
Nem világos, hogy a gyümölcsök és zöldségek hogyan csökkenthetik a rák kockázatát. Lehet, hogy növényi vegyi anyagaik, mint a karotenoidok, C és E vitamin, szelénium, indolok, flavonoidok, fenolok és limonének játszanak ebben szerepet.
Arra is van bizonyíték, hogy a magas rosttartalmú gabonamagvak, mint például a búzakorpa csökkenthetik a rák kockázatát. "A rostnak jótékony szerepe van a végbélrák megelőzésében,", mondja David Jenkins, a torontói egyetem rost szakértője. A tészta, rizs és egyéb gabonák helyettesíthetik az állati eredetű ételeket, különösen a vörös húst, amelyek bizonyos ráktípusok kockázatát növelhetik.
"Négyszer akkora eséllyel kapnak végbélrákot azok a férfiak, akik főételként hetente ötször vagy annál gyakrabban esznek vörös húst, szemben azokkal, akik havonta kevesebb, mint egy alkalommal," - mondja Edward Giovannucci a Harvard Orvostudományi Egyetemről. Ötvenezer férfi egészségügyi dolgozóra kiterjedő vizsgálatában azt találta, hogy a komoly vöröshúsevők prosztatarákot is kétszer akkora eséllyel kaptak.
Ez csak egy tanulmány. Lawrence Kushi a Minnesotai Egyetemről azt mondja, hogy "más tanulmányokat figyelembe véve teljesen egységes a bizonyíték, hogy a vörös hús a végbél- és lehet, hogy a prosztatarák magasabb kockázatával jár".
De úgy tűnik, hogy még a sovány vörös hús is növeli a végbélrák kockázatát. Ahogy Willett találgat, "Ez lehet, hogy a hús elkészítésekor keletkező karcinogének (rákkeltő anyagok), vagy a húsban könnyen hozzáférhető vas, vagy a húsban lévő valami egyéb anyag miatt van".

2. Szívbetegség
Egy sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó étrend csökkentheti a szívbetegség kockázatát. A legutóbbi húsz év során a szívspecialisták a telített zsír és koleszterol bevitelének csökkentését hangsúlyozták, de a növények más módon védhetik a szívet. Többek közt:
*Oldékony rost: "Hogy szívbetegséged kockázatát csökkentsd, lehet, hogy több babfélét, borsót, zabot és árpát akarnál enni", mondja Jenkins, mert úgy tűnik, hogy "ragadós" oldékony rostjaik segítenek a vérkoleszterol szint csökkentésében.
*Fólsav: "Egész erős a bizonyíték arra, hogy a fólsav csökkenti a szívbetegség kockázatát", mondja Willet. A fólsav, a B vitaminok egyike, csökkenti a homocisztein nevű ártalmas aminosav szintjét a vérben. Hozzáteszi, hogy "a gyümölcsök és zöldségek a fólsav egyik legfőbb forrása".
*Antioxidánsok: Egyre több bizonyíték utal arra, hogy az LDL ("rossz") koleszterol csak akkor okoz kárt az artériákban, ha oxidált állapotban van. A kutatók ezért úgy gondolják, hogy az antioxidánsok, mint például az E vitamin, védhetik a szivet. És a gyümölcsök és zöldségek sok növényi anyaga antioxidáns.
*A telített zsírsavak kiszorítása: Ha sok növényi eredetű ételt eszel, akkor egyszerűen kevesebb hely marad az artériákat elzáró állati eredetű telített zsírok számára.

3. Agyvérzés
"Sok bizonyíték utal arra, hogy a gyümölcsöknek és zöldségeknek jótékony hatásuk van az agyvérzés kockázatának csökkentésében" - mondja Willet. Például egy 832 középkorú férfin húsz éven keresztül folytatott vizsgálatban minden, naponta háromszor elfogyasztott zöldség és gyümölcsadag az agyvérzés kockázatának 22 százalékos csökkenésével járt. Újra csak senki sem biztos abban, hogy vajon a kálium, magnézium, rost, vagy a gyümölcsök és zöldségek egyéb alkotói akadályozzák-e meg az agy artériáinak elzáródását.

4. Divertikulózis és székrekedés
A nagy rosttartalmú magvak -különösen a búzakorpa- segíthet a székrekedés megelőzésében. Ez nem közismert egy olyan országban, mint az USA, ahol évente milliókat költenek hashajtókra.
A divertikulózis is elterjedt. Az ötvenen felülieknek körülbelül 30-40 százalékánál található meg, bár legtöbbjük tünetmentes. Másoknál vérzés, székrekedés, hasmenés, felfúvódás, fájdalom vagy diverticulitis lép fel (ez a végbél falát alkotó kiöblösödések, vagy 'divertikulák' gyulladásos betegsége).
"Tanulmányainkból egyértelmű, hogy mind a korpából, mind a gyümölcsökből és zöldségekből származó rost védő hatású", mondja Willet. A legkevesebb rostot (naponta 13 grammot vagy kevesebbet) fogyasztó férfiak majdnem kétszer akkora valószínűséggel kaptak divertikulózist, mint a legtöbb rostot fogyasztók (naponta legalább 32 grammot).

5. Egyéb betegségek
A növényi ételekben gazdag étrendek más betegségeket is megelőzhetnek:
*A látóhártya degenerálódása: A lutein nevű, leginkább leveles zöldségekben található karotenoid megakadályozhatja a retina tönkremenetelét, ami idősebb embereknél vakságot okoz. Johanna Seddon a Harvard Egyetemről azt mondja: "Tanulmányunkban fele akkora volt a retina degenerálódásának becsült kockázata azoknál, akik hetente kettő-négy alkalommal ettek spenótot és kelkáposztát azokkal szemben, akik havonta egynél is kevesebbszer ettek".
*Az idegcső rendellenességei: Fólsav kiegészítők csökkenthetik a spina bifida (nyitott gerincvelő) és egyéb születéskori idegcső rendellenességek kockázatát. Az ételekből (főleg gyümölcsökből és zöldségekből) származó fólsav is csökkentheti a kockázatot.
*Cukorbaj: "Azt találtuk, hogy a felnőtt korban fellépő cukorbaj kockázata kisebb azoknál, akik több teljes gabonamagvat esznek", mondja Willet.

6. Biztonságosabb étel
A táplálékeredetű leghalálosabb betegségek egy része állati eredetű ételekkel jut be a szervezetbe. "A darált marhahús az E. coli 0157:H7 legvalószínűbb forrása. A baromfi Salmonellát és Campylobactert hordoz, és a nyers kagyló és rákfogyasztás Vibrio vulnificus fertőzést okozott", mondja David Swerdlow, az atlantai Betegségellenőrző Központ dolgozója.
A gyümölcsöket és zöldségeket is beleértve bármilyen nyers étel hordozhat ártalmas baktériumokat. "Például voltak olyan friss Salmonella járványok, amelyek sárgadinnyével, paradicsommal és lucernacsírával voltak kapcsolatosak", mondja Swerdlow. De a hús, tengeri hal, kagyló és baromfi a táplálékeredetű betegségek legvalószínűbb tettesei.

7. A környezet
"Táplálkozási szokásainknak hatalmas hatása van a bolygóra", mondja Jenkins. "Az állatok elfogyasztása nem károsítaná a környezetet, ha sokkal kisebb skálán folyna", magyarázza Alan Durning, a Seattle-i North-west Environment Watch igazgatója.
"A modern hústermelés a gabona, a víz, az energia és a legelőterületek intenzív felhasználásával, gyakran kizsákmányolásával jár", mondja Durning. A következő példákat sorolja fel:
*Vízszennyezés: a marhaistállókból, csirkegyárakból és egyéb takarmányozó létesítményekből származó trágya és szennyvíz beszennyezheti a vízellátást.
*Levegőszennyezés: a szennyvíztavakban és trágyarakásokban lévő trágyából harmincmillió tonna metángáz keletkezik, ami hozzájárul a globális felmelegedéshez.
*Talajerózió: Az állatállománnyal etetik fel a világ gabonatermésének közel 40, és az USA gabonatermésének több mint 70 százalékát. Minden egyes font hús, baromfi, tojás vagy tej előállításáért a termőföldek körülbelül 5 fontnyi termőréteget veszítenek.
*Vízkészletek kimerülése: Becslések szerint a húsmarhával feletetett gabona és szálas takarmány felét öntözött területen állítják elő. Körülbelül 1600 liter vízbe kerül egy font marhahús előállítása.
*Energia felhasználás: Majdnem tízszer annyi energiába kerül az állatállomány előállítása és szállítása, mint a növényeké.
*Túllegeltetés: Az állatállomány az USA száraz nyugati területeinek körülbelül tíz százalékát sivataggá változtatta. De annak a földterületnek egy része szinte semmi másra nem használható. "Ezért én nem a vegetáriánizmus mellett érvelek, hanem amellett, hogy csökkentsék az emberek az állati termékek fogyasztását", tart ki Durning.

8. Ár
Persze elkölthetsz 7.99 dollárt egy font békacombra vagy egyéb ínyenc falatra. De a töktől kezdve az édesburgonyáig a legtöbb növény egyszerűen egy bombaüzlet. A növények alacsonyabb ára megmutatkozik, amikor étteremben eszel. A kínai, indiai és legtöbb egyéb éttermek étlapján a vegetáriánus választék árai általában alacsonyabbak, mint a hús, hal és baromfi ételek árai.

9. Az állatok jóléte
Nem kellemes erre gondolni, de az általunk elfogyasztott állatokat gyakran embertelen körülmények között nevelik és szállítják, mielőtt levágjuk őket.

10. Íz
A növényekben gazdag ételek fogyasztásának az az első számú oka, hogy finomak. Az amerikaiak által legnagyobbb mennyiségben fogyasztott öt zöldség a sült burgonya, paradicsom (főleg szószként és ketchupként), hagyma, saláta és egyéb burgonyafélék.
De ha a legtöbb amerikai csökkenti a tányérján lévő hús, hal és baromfi adagot, akkor - sok kedvenc éttermükkel egyetemben - nem tudnák, hogy mivel helyettesítsék őket. Nemzetiségi éttermekbe kell menned, hogy érdekes növényi alapú ételekre találj. Nem véletlen, hogy a nemzetiségi éttermek tudják, hogyan készítsenek ízletes zöldség ételeket. "Szerencsére világszerte bőséges a tapasztalat, mert szinte minden hagyományos étrend növényeken alapul", mondja Willet.
Azonban sok olasz, mexikói és egyéb nemzetiségi étterem annyira amerikanizálódott, hogy a zöldségeiket nagyrészt hússal és sajttal helyettesítették. És ez egy szégyen. Az ázsiai és mediterrán konyhában a gyümölcsök és zöldségek elkészítése a művészet egyik formája. Az olaszok például nem tesznek hatalmas menyiségű sajtot és húst a pizzára. Mostanában ettem egy hagyományos étteremben egy vékony tésztájú sajt nélküli pizzát - csak friss bazsalikommal, paradicsommal és fokhagymával. Felséges volt.

We use cookies on our website. Some of them are essential for the operation of the site, while others help us to improve this site and the user experience (tracking cookies). You can decide for yourself whether you want to allow cookies or not. Please note that if you reject them, you may not be able to use all the functionalities of the site.

Ok